Artiklar

Intressanta artiklar om ljus och ljussättning.

Läs mer>>

Sofia  och Niki praoar hos Aifo

Vår mest lästa artikel? Vill du börja fotografera med studioljus men är lite osäker? Läs denna artikel!

Läs mer>>

Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm berättar om fotografering på hög höjd.

Läs mer>>

Mark Earthy använder Skyport på presskonferens

Läs om hur Mark Earthy utnyttjar trådlös styrning av studioblixtar "on location".

Läs mer>>

Mark Earthy studioljus i fält

Mark Earhty visar hur han jobbar med ljussättning vid större fester.

Läs mer>>

Actionfotokurs med Anders Neuman.

Läs mer>>


Anders Neuman.

Anders Neuman är fotograf samt chefredaktör för tidningen Transition.

I hans kameraväska hittar du numera kamerautrustning från Nikon samt batteriblixtarna Elinchrom Ranger RX.

www.transition.se

Hur man fotar porträttbilder med studioblixtar.

Vi heter Sofia och Niki och är 12 år. Vi praoar på AIFO och nu ska berätta hur man tar bilder med studioblixtar.

Hur en studioblixt fungerar

En studioblixt ger ljus åt bilden. Men varför använder man inte bara en lampa? Jo det är för att en studioblixt är så mycket starkare än en lampa. Det som gör att studioblixten lyser är ett glas rör fyllt med gas. Runt glasröret sitter det en ståltråd som leder ström. I glasrörets början finns det två små piggar som laddas upp med ström. När man trycker på knappen för att det ska komma en studioblixt så åker strömmen ut i ståltråden och det börjar lysa om gasen!

 

Hur använder du studioblixten?

På studioblixten finns en massa knappar. Två av de här pilar på sig. Med dem bestämmer du hur ljus studioblixten ska lysa. Det finns även en knapp med ett öga. Bredvid den finns en liten vit fotocell. Om du klickar på ögat så att det lyser så känner fotocellen av när en annan studioblixt blixtrar och då blixtrar de samtidigt. Det kallas synkronisering.

Det finns också en knapp med ett mönster på. Det är den knappen du klickar på när det ska blixtra.

Men om ska fota och vill att studioblixten ska komma samtidigt, ska du koppla en synksladd från kameran till studioblixten. Då kopplar du in sladden i hålet där det står sync.

 

Hur tar jag bort skugga?

Om du vill få bort skugga som kommer på andra sidan ansiktet där inte blixten lyser kan du använda en reflexskärm. Det finns både en silvrig sida och en vit sida. Den silvriga använder du om det är mycket skugga som ska bort. Den reflekterar mer ljus. Men om det bara är lite så tar du den vita sidan. Ett annat sätt är att sätta en till studioblixt på andra sidan som lyser lika starkt.

 Bilder med och utan reflexskärm

Bild på Niki med och utan reflexskärm (silver).  

Olika ljus

Det finns olika sätt att få fram olika ljus. Ett sätt är att använda ett paraply och sätta på studioblixten. Paraplyn sprider ljuset hej vilt och det kan vara bra när man till exempel ska ta en gruppbild och vill att allt ska ha samma ljus.  Om du vill ha ett hårt ljus då använder du ett silverfärgat paraply, men om du vill ha ett mjukt ljus så tar du ett vitt. Om du vill ha en svart bild med bara en siluett kan ta en vit bakgrund men inga lampor som lyser på. Bara en lampa mot kameran som också lyser lite på modellen. Det blir coolt!

   

Porträttbild på Sofia Siluettbild på Niki.
Porträttbild på Niki Porträttbild på Sofia

 Bakgrunder

En bakgrund är alltid fint. Det finns många olika. Men om du bara ska ha en vit så är det viktigt att du har en lampa eller studioblixt som lyser på bakgrunden. Annars blir den grå och det är inte fint. Det kan också ge fina effekter med en lampa som lyser på bakgrunden. Då kan du bestämma om det ska vara ljust på ett sälle och mörkare på ett annat. 


Lär dig fota stilleben med studioblixtar!

Vad är stilleben?

Ett stilleben är när man fotar eller målar något som står still, som till exempel en fruktskål eller ett äpple.

Hur fotar du stilleben?

När du fotar stilleben kan du ha många olika motiv. Vi använde höst saker som löv, rönnbär, äpplen, kastanjer och höstblommor.

 

 Stilleben höstmotiv av Niki och Sofia 12 år

Rönnbär

 

Så här gjorde vi!

Du kan använda olika underlag. Vi använde en glasskiva. Nackdelen med det är att sakerna du ska fota speglar sig i glaset men ibland kan det bli ganska snyggt också! Men det är bra för du kan lägga en jacka under så får du lätt en annan färg på bakgrunden.

Hur ska du ha studioblixtarna?

När du fotar stilleben ska du tänka på att din skugga inte syns i bilden. Då tar du reflexskärmar! Du måste också tänka på att ha mycket ljus i bilden och på bakgrunden.

Tänk på! 

Ha bra skärpa!! Annars blir fotot suddigt! Men det kan vara snyggt att ha bra skärpa på vissa saker och suddigt på resten. Du kan använda en bälg på kameran så att du kommer närmare.

 

Författare: Niki 12 år och Sofia 12 år /Hösten 2006.

Fotografer: Sofia och Niki

 


Copyright © Sofia och Niki 2006